- 6
- 5
- 1
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Mto Wa Mbu, een smeltkroes van culturen, wordt beschouwd als een van de weinige plaatsen in Tanzania waar vertegenwoordigers van alle 120 stammen gelukkig naast elkaar leven. Hoewel de naam zich vertaalt als ‘Mosquito River’, hebben we, vanwege de permanente waterbron in het dorp, gelukkig niet veel muggen gezien. Je gids komt zeer waarschijnlijk uit het dorp zelf, dus je hebt een unieke kans om de gemeenschap door zijn ogen te zien.
Rondleidingen duren ongeveer 2-3 uur, maar zijn flexibel. Tijdens je bezoek krijg je een goed gevoel voor de sociale kant van het dorp: de boerderijen en freesmachines, de scholen, markten en kerken. Je gids beantwoordt graag al je vragen en helpt je de innerlijke werking van deze typisch Tanzaniaanse gemeenschap te begrijpen.
Je begint waarschijnlijk bij de bananenplantage van het dorp, waar ze meer dan 30 soorten bananen verbouwen. Je komt er niet alleen achter hoe deze hoofdvrucht wordt gekweekt, maar je hoort ook over de verschillende toepassingen van de plant als geheel, van voedsel tot materialen voor bouwen en kunst.
Vervolgens bezoek je een kunstproject voor jongeren en leer je over de verschillende schilderstijlen en -technieken. De kunstenaars zijn blij als je vragen stelt en foto’s maakt, en hoewel er mogelijkheden zijn om hun kunstwerken te kopen, die geweldige souvenirs zijn, is er geen harde verkoop of druk om te kopen.
Vervolgens bezoek je een houtwerkplaats, waar je kunt zien hoe bekwame leden van de Makonde-stam zorgvuldig ingewikkelde beeldjes, maskers en huishoudelijke voorwerpen uitsnijden.
Ze laten je de verschillende houtsoorten en afwerkingen zien en leggen enkele historische en culturele betekenissen achter het houtsnijwerk uit. Je kunt zelfs zelf gaan snijden!
Verderop kom je naar een lokale ‘bar’ om Mbege te proberen, het traditionele bananen- en gierstbier dat voornamelijk wordt gebrouwen en gedronken door de Chagga-stam. Het maken van dit brouwsel is behoorlijk arbeidsintensief en het bier wordt meestal in één grote kop geserveerd, aan de groep doorgegeven en indien nodig bijgevuld. Je tour eindigt op de bruisende lokale markt, waar je kunt ronddwalen.